Hvordan dyrker man chili?

Kategori: Chili viden Publiceret: Mandag, 26. maj 2014

Chilisorter

Chilier findes i mange størrelser, former og smagsvarianter. Der er også forskel på hvor lang tid det tager for de forskellige chilistorter at modne. De 2 basale typer af have peberfrugter er de søde og de stærke / hotte chilier.

Søde peberfrugter som dem vi kender fra supermarkedet (rød, gul og grøn peberfrugt) er ideelle i madlavning som fyld, i salater og til grilning og sautering.

De stærke chilier findes også i mange størrelser og former. De kan have klokkeform, være runde som tomater eller lange og tynde. De stærke chilier har også en smag, men smagen bliver ofte hurtigt overdøvet af styrken. Anvender man stærk chili i madlavning kan styrken dog dæmpes og man kan få smagen til at fremstå tydeligere. Man kan eksempelvis lave chili con carne med en Bhut Jolokia Chocolate chili for at få en stærk og velsmagende ret.

Valg af chilisort

Når du skal vælge hvilken chilisort du ønsker at plante skal du være opmærksom på at planterne af de stærke sorter ikke bliver så store som andre chilisorter. De giver heller ikke så mange frugter. Af de meget stærke chilier kan nævnes Dorset Naga, Trinidad Scorpion Moruga og Carolina Reaper.

Det skal du bruge til chilidyrkning

Her giver vi en liste over de ting du får brug for når du skal plante dine chilier.

  • Potter (anbefalet størrelse: 10-12 liter for bedste udbytte)
  • Almindelig ugødet pottemuld
  • Evt. Jiffy Pellets
  • Chilifrø (Køb chilifrø)
  • Et drivhus / minidrivhus
  • En forstøver
  • Evt. en gro-lampe

Så og gro guide til chilidyrkning

Når det kommer til dyrkning af chilier kan du følge den samme teknik ligegyldigt hvilken sort du planter. Alle chilier har brug for rig, veldrænet jord og masser af sollys og varme.

Potte størrelse

Pottestørrelsen er meget vigtig for chilidyrkning. Hvis du planter din chili i en for lille potte vil planten ikke vokse sig så stor som hvis du vælger den rigtige størrelse. I en lille potte vil plantens vækst blive begrænset og antallet af frugter vil være stærkt begrænset i forhold til en stor potte. Det anbefales at du anvender en høj potte i størrelsesordnen omkring 10-12 liter. Planten vil blive meget større og du vil få mange flere frugter på denne måde.

Hvornår skal man så sin chili?

I Danmark tillader klimaet desværre ikke at man sår chilier hele året rundt. Du kan med fordel anvende en LED gro-lampe hvis du ønsker at dyrke chilierne tidligt før sæsonen egentligt starter. Disse lamper kan købes billigt på eBay. Med en gro-lampe kan du så din chili allerede i december og til midten af april måned. Herefter bør du sætte planten ud i et drivhus. Hvis du ikke anvender en gro-lampe bør du vente med at plante din chili til slutning af februar eller senest i starten af maj måned. Det er forskelligt hvor lang modningstid der er på de forskellige sorter.

Sådan sår du dine chilifrø

jiffy-pelletsMan kan godt starte med at plante sine frø i en mindre potte eller ved brug af Jiffy Pellets. På den måde fylder det ikke så meget i den første periode hvor man skal have planterne stående indenfor. Hvis man anvender en lille potte er det dog vigtigt at omplante den så snart man kan se nogle rødder stikke ud af bunden af potten.

Sørg for at gennemvæde jorden, men ikke sådan at den sejler i vand.

Lav et lille hul i overfladen af jorden i hver potte. Hullet skal ikke være mere end 1 cm. dybt. Brug evt. den flade ende af en blyant til at prikke hullet med. Plant 2-3 frø i hver potte og dæk hullet forsigtigt til. Sæt potterne på et varmt gulv eller på en varmepude. Gerne et underlag der er mellem 20-27 grader celcius.

Benyt en forstøver til at væde jorden løbende og sørg for at holde den gennemvædet.

Når planterne spirer skal de have noget sol. Stil dem et sted hvor der er rigeligt med sollys. Eksempelvis i en vindueskarm.

Efter en måneds tid skulle dine planter gerne være have 4-6 løvblade. På dette tidspunkt skal man passe på med at give for meget vand. Det er bedst at lade jorden tørre lidt ud mellem hver vanding.

Omplantning af chiliplanter til drivhus

I maj måned er det tid til at omplante chiliplanterne til drivhuset. Sørg for at undersøge vejrudsigten før du omplanter til drivhus. Chiliplanter kan ikke tåle kulde og frost.

Tips til plantning af chilifrø

Det kan anbefales at så mere end ét chilifrø ad gangen. Der er jo ingen garanti for at alle frø bliver til en plante og modningstiden strækker sig over flere måneder. Derudover er der som nævnt ikke hele året rundt man kan gro chiliplanter i Danmark. Derfor er det en god idé at så mange frø på én gang og på den måde forbedre sine chancer for at kunne høste nogle frugter.

Får man flere frugter end man kan nå at anvende kan man eksempelvis tørre chilifrugterne og anvende dem som krydderi (chilipulver) eller fryse dem ned. Chilier mister ikke styrke ved at blive frosset ned. De bliver lidt slatne når man tør dem op igen, men de fejler intet og smagen og styrken er intakt.