Guide i at tørre chilifrugter (chilipulver-opskrift)

Kategori: Chili opskrifter Publiceret: Søndag, 25. maj 2014 Skrevet af StærkChili

Hvorfor egentlig tørre chilifrugter? Fordi det gør det muligt, at bevare chilier i lang tid. Chilier der ikke er tørret, kan måske vare i et par dage ved stuetemperatur og højst et par uger i køleskab før de begynder at rådne. En anden mulighed er at fryse chilifrugterne. Hvis det gøres rigtigt, kan du forlænge levetiden med flere måneder, men frugterne vil være bløde og vandede når de bliver tøet op. Tørrede chilier kan holde helt op til et par år, hvis de bliver fremstillet rigtigt.

Forholdsregler
Før du begynder at tørre chilifrugter, skal du lige tage et par forholdsregler.
Det er vigtigt, at holde området hvor du tørre chilier godt ventileret. Når chilifrugter bliver tørret, kan dampene fra chilierne sive ud i luften og irritere øjnene. Hvis du har en loft blæser eller lignende, kan du tænde den. Hvis det er sommer, kan du bare åbne døren og skabe gennemtræk.
Vi anbefaler altid at bruge handsker når du håndterer chilipebre.
Vask altid hænder efter du har arbejdet med chilier og undgå at klø dine øjne, næse, ansigt, eller andre følsomme område af kroppen.
Undersøg hver chilifrugt før du går i gang med at tørre dem.

Sådan tørrer du chilifrugterne
Du kan sagtens tørre chilifrugter i en almindelig ovn. Det kan tage fra et antal timer til et par dage at få frugterne helt tørre. Det afhænger helt og aldeles af størrelsen på chilifrugterne. Start med at tænde din ovn og sæt den til 40 grader. Kasser frugter der er bløde, grødet, har nogen former for pletter eller er ved at gå i forrådnelse. Vask alle chilifrugter i varmt vand og tør dem grundigt med en klud eller et håndklæde. Fjern stilkene fra dine peberfrugter og skær evt. peberfrugterne på langs så de tørrer hurtigere. Du kan også undlade, at skære frugterne på langs, men så vil du skulle vente noget længere før de tørrede chilifrugter er klar.
Hvis chilierne er hele, bør de prikkes med en kødnål før de lægges på en bagerist. Du kan også skære frugterne i ringe og sprede dem ud, hvis det skal gå endnu hurtigere. Tynde ringe tørrer hurtigere end tykke. Sørg for at ovnlågen står på klem så frugterne ikke får for meget koncentreret varme på samme tid. Hold øje med hvornår frugterne er helt tørre. Når de er helt gennemtørre, kan du mase dem og bagefter bruge en morter, foodprocessor, blender, krydderikværn eller lignende til at pulverisere/kværne de tørrede chilifrugter.

Køb verdens stærkeste chilifrugter